Boğulma sesi çıkaran kedi: nedenleri ve çözümleri

Boğulma sesi çıkaran <strong>kedi</strong>: nedenleri ve çözümleri  %Post TitleKedim neden öksürük boğma sesi çıkarıyor?

Kediniz boğulma sesleri çıkarmaya devam ederse – doğrama, boğulma, boğulma veya öksürme – genellikle iki şeyden biri anlamına gelir. Ya kedinizin açmak üzere olduğu bir tüy yumağı vardır ya da kediniz şimdi trakeasını tıkayan yabancı bir cisim yutmuştur.

1. Kediniz bir tüy yumağı öksürüyor

Bütün kediler bazen tüy yumakları alır. Bunun nedeni, kedilerin öz bakımı sevmeleri ve zımpara kağıdı benzeri dilleriyle tüm vücutlarını yalamalarıdır. Bu özel diller kir toplamada harikadır, ancak kedinizin kürkünden gevşek tüyleri de toplarlar. Bu saç emilir ve kedinizin sindirim sisteminde ortadan kaldırılması gereken küçük topaklar oluşturur.

Kedinizin aldığı saçların çoğu sandalyesinden geçirilir. Bununla birlikte, bazı tüy yumakları büyür ve tek çıkış yolu ağızdan geri dönmektir. O genellikle yılın daha sıcak dönemlerinde daha fazla olur Kediler daha fazla kürk döktüğünde. Ayrıca uzun tüylü kedi ırklarında daha yaygındırlar, çünkü kısa tüylü kedilerden daha fazla kürkleri vardır.

Kediler tüy yumaklarını attığında, genellikle öksürük boğucu bir ses çıkarırlar. Bunun nedeni, tüy yumaklarının aktif bir süreç olan bir tür kusma olmasıdır. Aslında, bu kedi geğirmesi ve kusması arasındaki temel farklardan biridir – genellikle gürültülü olacaktır ve kediniz tüy yumaklarını ağızdan yukarı ve dışarı itmek için karın kaslarını kullanacaktır.

Kedinizin boğulmasının nedeninin bu olup olmadığını bileceksiniz, çünkü kısa bir süre sonra bir tüy yumağı belirir. Bu boğulma sesleri, kediniz tüy yumağını öksürdükten hemen sonra da durur. Ancak, saç topunun görünmesi biraz zaman alırsa endişelenmeyin. Bazıları diğerlerinden daha büyüktür ve öksürmesi daha uzun sürer.

Bir veya diğer tüy yumağı normal olsa da, her gün tüy yumağı atan bir kedi değildir! Sağlıklı kediler tüy yumaklarını ayda sadece bir veya iki kez öksürmelidir.. Daha fazla tüy yumağı ile uğraşıyorsanız, onları önlemeye çalışmak isteyebilirsiniz.

Aşağıdaki ipuçlarından biri veya daha fazlası yardımcı olacaktır:

  • Gevşek kürkleri tüylarından çıkarmak için kedinizi düzenli olarak fırçalayın
  • Kaçırdığınız kürkleri çıkarmak için fırçaladıktan sonra hipoalerjenik mendiller kullanın
  • Saçların sindirilmesine yardımcı olmak için kedinizin diyetine balkabağı veya diğer takviyelerle lif ekleyin
  • Sindirime yardımcı olmak için özel bir “tüy yumağı formülü” kedi mamasına geçin
  • Kedinizin aşırı bakımlı olmaması için stressiz bir ev ortamı yaratın

2. Yabancı bir cisim boğazına sıkışmış

Kediler yabancı bir cisim yutmuşlarsa öksürük boğucu sesler çıkarabilir. Bu her zaman böyle değildir. Bazı yabancı cisimler küçüktür ve boğazdan kolayca geçebilir kediniz ve sindirim sistemi aracılığıyla. Bu öksürüğe neden olmaz ve siz veya kediniz farkında bile olmadan gerçekleşebilir.

Bununla birlikte, daha büyük yabancı maddeler boğazda veya ağızda sıkışabilir. Bu olduğunda, kediniz öksürmeye ve boğulmaya başlar. Vücutlarının yabancı maddeyi çıkarmaya çalıştığı yol budur. Bu oldukça akıllı bir fizyolojik tepkidir – eğer nesne kedinizin bağırsaklarına girmişse, burada bir tıkanıklık olabilir. Bu tıkanıklıkların giderilmesi daha zordur.

Kedinizin ağzında veya boğazının üstünde yabancı bir cisim varsa, genellikle aniden kedinizin salya aktığını fark edeceksiniz. Kedinizin malzemeyi çıkarmak için dişlerini gıcırdatırken markiz ağız hareketlerini de görebilirsiniz. Kediniz genellikle nesneyi kendi başına öksürebilir, ancak zorluk çekiyorsa onlara yardım etmeniz gerekebilir.

Bununla birlikte, nesne boyunda ne kadar ileri giderse, o kadar sorunlu hale gelir. Bunun nedeni, havanın genellikle boynun veya ağzın tepesinde sıkışmış nesneleri geçebilmesidir. Bununla birlikte, yemek borusunun daha aşağısında sıkışmış nesneler hava yollarını tıkayabilir ve boğulmaya neden olabilir.

Kısmi tıkanıklıklar tıbbi bir acil durum değildir, ancak çıkarılması gerekir. Yaygın suçlular oyuncaklardan gelen ip parçalarıdır – normal hava geçişini engelleyecek kadar büyüktürler, ancak hava yollarını tamamen tıkamak için yeterince büyük değildirler. Kedinizin kısmi bir tıkanıklığı varsa ve boğulursa, su içtikten sonra öksürdüğünü, ancak hiçbir şey öksürmediğini fark edebilirsiniz.

Öte yandan, tam hava yolu tıkanıklığı tıbbi bir acil durumdur. Kedinizin nefes alabilmesi için nesne derhal çıkarılmalıdır. Oksijen olmadan, tüm vücutları kapanabilir ve ölebilirlerdi. Kedinizin boğulduğunu düşünüyorsanız derhal veterinerinizi arayın.

Kedim boğulursa ne yapmalıyım?

Kedinizin boğazına bir şey sıkışmış gibi öksürdüğünü fark ederseniz, onu çıkarmanız gerekir. Bu, bu nesnenin hava yollarını tıkaması durumunda tıbbi bir acil durum haline gelebilir. Nesne nefes almalarını engelleyebilir ve hayatı tehdit eden bir durum haline gelebilir. Bu nedenle, hızlı hareket etmeniz gerekiyor! Bu adımları bu sırayla izleyin ve kediniz iyi olmalıdır.

1. Veterineri acilen arayın

İlk adımınız her zaman veterinerinizi aramak olmalıdır. Kedinizin boğulduğunu düşünüyorsanız bunu mümkün olan en kısa sürede yapın. Veteriner hekiminiz kedinizin bir engeli olduğunu kabul ederse, muhtemelen onu acil bir ziyaret için arayacaktır. Randevuda, kedinizin ağzını açar ve çıkarmadan önce tıkanıklığın nedenini ararlar.

2. Tıkanıklığı kendiniz kaldırın

Boğulma bazen aniden ve hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir, bu da meseleleri kendi ellerinize almanız gerekebileceği anlamına gelir. Kedinizin ağzını dikkatlice açın ve boğazında tıkanmaya neden olan bir nesne görüp göremediğinizi görün. Eğer öyleyse, parmaklarınızla ulaşmayı deneyin ve ağzınızdan çekerek dikkatlice çıkarmaya çalışın. Nesneyi parmaklarınızla tutamıyorsanız cımbız kullanmanız gerekebilir.

Farkına varmak Bu sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Boğazdaki engelleri kaldırmak zor olabilir ve kesinlikle bir profesyonele bırakılır. Ancak, veterinere gidemiyorsanız ve kedinizi olduğu gibi bırakmak ölüm cezasıysa, bir deneyin.

3. Heimlich manevrasını gerçekleştirin

Bazen tıkanıklık boğazda ve ağzın arkasında çok fazla görünmez. Kediniz boğuluyorsa, evde şanslı manevrayı kedinize yapmak en iyisidir.

Bunu aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz:

  1. Kedinizi alın ve sırtı size dönük olarak göğsünüzde tutun.
  2. Baskın elinizle bir yumruk yapın ve kedinizin göğsünün dibinde tutun.
  3. Güçlü karın kasılmalarını çoğaltmak için yumruğunuzu içeriye ve yukarı doğru hareket halinde çekin.
  4. Nesneyi duyana kadar bu şoklarla devam edin.
  5. Kedinizin ağzına bakın ve nesnenin artık görünür olup olmadığını görün. Kimlerbu durumda, kaldırın.
  6. Nesneyi hala göremiyorsanız, 2-3 darbe daha yapın ve tekrar kontrol edin.
  7. Engel kedinizin boynundan kaldırılana kadar 6. adımı tekrarlamaya devam edin.

Heimlich manevrasını başarıyla gerçekleştirseniz bile, kedinizi daha sonra veterinere götürmeniz gerekecektir. Hayatını yeni kurtarmış olabilirsiniz, ancak bu arada veterinerinizin kontrol etmesi gereken küçük bir hasar vermiş olabilirsiniz. Ayrıca tüm engelin kaldırılıp kaldırılmadığını onaylamaya çalışacaksınız.

Kedim neden öksürüyor ama hiçbir şey çıkmıyor?

Kediniz boğulmaya devam ederse ancak hiçbir şey çıkmazsa, muhtemelen solunum yollarını tıkayan tüy yumağı veya yabancı cisim yoktur. Peki, engellilik yoksa kediniz neden öksürüyor?

Ne yazık ki, bu genellikle altta yatan bir durumu gösterir. Kediler hasta olduklarında garip sesler çıkarırlar, öksürük ve boğulma bunlardan sadece bir tanesidir. Bu sesler, tıbbi durumun solunum yollarını tahriş ettiğini gösterir. Bu tahriş, kedinizin öksürük boğucu bir ses çıkarmasına neden olur. Aşağıda, nelerin yanlış olabileceğine ilişkin bazı örnekler verilmiştir:

  • Kedi astımı: Tüy yumakları ve tıkanıklıklardan sonra, astım, dili uzanmış bir kedinin öksürmesinin en yaygın nedenidir. Aslında, tüm kedilerin% 5’ine kadar etkiler. Burada, hava yolları kronik olarak iltihaplanır ve daralır, bu da nefes almayı zorlaştırır. Bu nedenle, boğulma sesleri, hırıltılı solunum, açık ağız solunumu ve mavi diş etleri ile birlikte yaygındır.
  • Alerjiler: Kediler, tıpkı insanlar gibi, bir dizi alerjiden muzdarip olabilir – polen, duman, toz akarları, kedi kumu veya bazı kedi maması türlerine alerjisi olabilir. Kedilerde alerji belirtileri de insanlardaki semptomlara benzer. Bunlar öksürük, hapşırma, iltihaplı cilt, hırıltılı solunum ve nefes almada zorluk içerir. Kedinizin semptomlarını hafifletmek için evinizdeki alerjen sayısını sınırlamanız gerekir.
  • Heartworm: Bu, kedinizin kalbinde yaşayan solucanların neden olduğu hayatı tehdit eden paraziter bir enfeksiyondur. Sağ tarafta ve akciğerlere bağlı arterde bulunurlar, böylece solunum semptomlarına neden olurlar. Bunlar boğulma ve öksürük seslerini içerir. Diğer klinik belirtiler arasında nefes almada zorluk, anormal kalp atışları ve kusma sayılabilir. Tedavi yoktur, bu nedenle kalp kurtlarının önlenmesi için ilaçlar esastır.
  • Solunum yolu enfeksiyonları: Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kedilerde yaygındır ve üst solunum yollarını enfekte eder. Yaygın örnekler FHV-1, FCV ve Bordetella bronchiseptica. Kediniz nefes alırken kabız gibi geliyorsa ve boğulma sesleri çıkarıyorsa, solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olabilir. Diğer semptomlar arasında gözlerden akıntı, burun akıntısı ve hapşırma bulunur. Kediler bazı durumlarda ağızdan da nefes alabilir.

Kedinizin bu koşullardan herhangi birine sahip olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veterinerinizle konuşun. Gerekirse testler yapabilir ve tedavi uygulayabilirsiniz. Kedinize evde aşıları ve kalp kurdu önleme ilaçları konusunda güncel olduğundan emin olarak yardımcı olabilirsiniz.

SON DÜŞÜNCELERİM

Kedinizin boğucu öksürük sesleri çıkarması endişe verici olabilir. Ama çoğu zaman sadece bir tüy yumağı atıyorlar. Tüy yumakları, kedinizin her gün onlara sahip olmaması koşuluyla endişelenecek bir şey değildir. Ve yapsalar bile, düzenli bakım ve diyet değişikliklerinin çözemeyeceği bir şey değildir.

Ne yazık ki, kediniz boğuluyor çünkü bir engele neden olan yabancı bir cismi yutmuş. Kedinizin nesneyi çıkarmaya çalışırken dili uzanmış bir şekilde öksürdüğünü göreceksiniz. Yemek borusunun daha aşağısına sıkışmış nesneler kedinizin nefes almasını engelleyebilir. Bu olursa, veterinerinizi arayın. Bu tıbbi bir acil durumdur ve mümkün olan en kısa sürede kaldırılmalıdır!

Kediniz boğulmaya devam ederse ve herhangi bir engel yoksa, kediniz bunun yerine öksürecektir. Kedilerde öksürük genellikle tüy yumaklarından öksürük ile karıştırılır. Bununla birlikte, genellikle bir tür solunum probleminden kaynaklanmaktadır. Şüpheniz varsa, yavru kedinizin ihtiyaç duyduğu tedaviyi alabilmesi için veterinerinizle konuşun.

Boğulma sesi çıkaran kedi: nedenleri ve çözümleri

Yazımızı Beğendiyseniz Eğer Yorumlarınızı Bekliyoruz 🙂 Ve Burada Ana Sayfamıza Tıklayıp Güncel Yazılarımıza Göz Atabilirsiniz
Ana Sayfa
Birde Video İzlemeyi Sevenlere Video İçerik Sayfamızı Önerebiliriz 
Kısa Videolar

Yorum yapın